SUZG

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
UNIVERSITY OF ZAGREB

Ured za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja
Office for Psychological Support and Mental Health Protection

Voditelj Ureda
Božidar Nikša Tarabić, MBA, mag.psych.
e-adresa: bozidar.niksa.tarabic@remove-this.unizg.hr
telefon: +385 91 5085 359


Edukacije

Pretplata na obavijesti

Evaluacijski izvještaji

Prijava na edukacije

Edukacije se izvode u obliku predavanja, interaktivnih predavanja i radionica. Vremensko trajanje edukacija je od 90 do 120 minuta, a najveći broj sudionika ovisi o ograničenjima platforme preko koje se izbode. Ured redovito organizira i održava edukacije, a edukacije se mogu održati i na poziv: uprave sastavnice, nastavnog osoblja, studentskih predstavnika ili studentskih organizacija.

1. Razumijevanje emocija

Interaktivno predavanje koje odgovara na pitanje kad se javlja neka emocija i čemu ona služi? Definirati će se prethodnici i funkcija emocija: ljutnje, straha, anksioznosti, tuge, radosti, iznenađenja, gađenja, ljubavi, ljubomore, prijezira, razočaranja i krivnje.

2. Motivacija | Ciljevi | Odluke

Interaktivno predavanje koje se bavi definiranjem ciljeva, motivacije i načina na koji ljudi donose odluke i odabiru ponašanja.

3. Psihologija uspješnog studiranja

Interaktivno predavanje kojim su pokrivene teme učenja, znanja, sposobnosti, vještina, organizacije vremena, spavanja te druge teme od interesa studenata, a posebice studenata-brucoša.

4. Razvojna psihopatologija

Interaktivno predavanje kojim su pokrivene teme etiologije psihičkih poremećaja, njihova razvojna perspektiva, simptomi i znakovi te njihova osnovna kategorizacija.

5. Vještine komunikacije

Interaktivno predavanje kojim su pokrivene različite vrste komunikacije, uloge koje preuzimamo, društveni ugovori koje stvaramo te tehnike verbalne komunikacije: aktivno slušanje, ja-poruke.

Ponuda (online) edukacija (2021./2022.)

Edukacije su podijeljene u tematske grupe: Grupa A – teme vezane uz razvoj akademskih vještina; i Grupa B - teme vezane uz razvoj karijere. Aktivnosti se mogu izvoditi u obliku interaktivnih predavanja ili radionica. Vremensko trajanje interaktivnih predavanja je od 90 do 180 minuta, a najveći broj sudionika ovisi o ograničenjima platforme preko koje se edukacije izvode. Radionice traju od 90 do 120 minuta s maksimalno do 30 aktivnih sudionika.

AKADEMSKE VJEŠTINE

1. Učenje, aktivacija, socijalizacija

Interaktivno predavanje tijekom kojega će se problematizirati pitanje razloga upisivanja studija, njegove završnosti, očekivanja od studenata te će studenti dobiti informacije o vještinama uspostave socijalnih odnosa, karakteristikama uspješnih studenata, pamćenju, učenju i spavanju.

2. Studentski angažman i planiranje karijere

Interaktivno predavanje tijekom kojega će se razmatrati važnost i mogućnost stjecanja dodatnog iskustva, znanja i vještina koje su prvi korak u odabiru karijere, a izvan su onih propisanih nastavnim planom i programom studija.

3. Vještine komunikacije

Interaktivno predavanje tijekom kojega će studenti biti upoznati s temeljnim odrednicama uspješne interpersonalne komunikacije (modalitet, sadržaj, primjerenost; asertivnost, aktivno slušanje; neverbalna komunikacija, itd.), a koje će moći primijeniti u akademskom/poslovnom i privatnom životu.

4. Vještine prezentacije

Interaktivno predavanje i/ili radionica tijekom kojih će studenti biti upoznati s odrednicama uspješnog prezentiranja o d inicijalne konceptualizacije i obrade teme do njezina izlaganja.

5. Postavljanje ciljeva

Interaktivno predavanje tijekom kojega će studenti biti upoznati s općim psihološkim mehanizmima u podlozi ka cilju usmjerenog ponašanja, važnosti i načinu dobrog postavljanja životnih ciljeva, a što uključuje postavljanje ciljeva u profesionalnom i osobnom životu.

6. Program studentskog mentorstva (brucošima)

a) Rad sa studentima i supervizija
Interaktivno predavanje i radionica koji će studentskim predstavnicima (studentski zborovi i studentske organizacije) dati temeljna znanja potrebna za razumijevanje dinamike studentskog mentorstva/tutorstva brucoša (nasuprot nastavnicima mentorima/tutorima) i načina njegove efikasne organizacije

b) Supervizija
Grupna radionica/supervizija studenata mentora/tutora razgovor o teškoćama s kojima se susreću prilikom vođenja svoje grupe brucoša te njihovo osnaživanje za pronalazak rješenja kao i razmjenu znanja i iskustva s drugim kolegama.

7. Ocjenski radovi (završni i diplomski radovi)

Interaktivno predavanje tijekom kojega će studenti biti upoznati s temeljima znanstveno istraživačkog rada uključujući osvrt na najčešće pogreške u kontekstu izrade ocjenskih radova

8. Seminarski i stručni radovi

Interaktivno predavanje tijekom kojega će studenti proći kroz koncept procesa izrade seminarskih i stručnih radova i to: konceptualizacija teme, pretraga literature, proces pisanja rada i psihološki temelji njegove razrade i oblikovanja.

9. Projektni management

Razno, po dogovoru.


Razvoj karijere

1. Izrada životopisa i motivacijskog pisma

Interaktivno predavanje tijekom kojega će studenti biti upoznati s domenama ključnim za izradu životopisa, njegovim elementima te psihološkim procesima u podlozi elaboracije i prezentacije informacija o sebi.

2. Intervjuu za posao

Radionica tijekom koje će studenti biti upoznati s elementima selekcijskog procesa te znanstveno stručnom podlogom i važnosti istih, a potom će imati priliku saznati detaljnije o psihološkim odrednicama usmene samo prezentacije u kontekstu razgovora za posao Forma radionice obuhvaća i sudjelovanje u demonstraciji razgovora za posao.

3. Izrada životopisa i motivacijskog pisma za studente nižih godina studija

Interaktivno predavanje koje se sadržajno preklapa s temeljnom edukacijom izrade životopisa i motivacijskih pisama no dodatno sadrži motivacijsku komponentu kojom se studente potiče na angažman već po upisu studija.


Autor i voditelj edukacija:
Božidar Nikša Tarabić, MBA, mag.psych., PhD student


Edukacije se mogu održati i na poziv.
▪ Upit za organizacijom edukacije uputite na: ili nam pišite na: bntarab@unizg.hr

Obavijesti o održavanju edukacija:
  • Pretplata na obavijesti:
  • Sveučilište u Zagrebu:
  • Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu:

Opća ocjena predavača
4.8/5 n = 2516

Komunikacija predavača
4.9/5 n = 2536

Kompetentnost predavača
4.8/5 n = 902

Poticanje sudionika na razmišljanje
4.9/5 n = 1583

Izvještaji


Kratki tekstovi

Priručnici

Alati

Bilješke s predavanja

Abstracts | Sažetci

Ostalo

Psihološki tretman

Besplatni psihološki tretman se pruža redovnim studentima prijediplomskog, diplomskog ili integriranog prijediplomskog i diplomskog studija i zaposlenicima Sveučilišta u Zagrebu. Na tretman se možete predbilježiti preko obrasca na dnu stranice.

Za druge dostupne mogućnosti zaštite mentalnog zdravlja se raspitajte na sastavnici (fakultetu) na kojoj studirate.

Usluge zaštite mentalnog zdravlja bez dodatne naplate se ostvaruju i u okviru primarne i sekundarne zdravstvene zaštite (odlazak liječniku obiteljske medicine ili izravan odlazak u psihijatrijsku ustanovu – hitni bolnički prijem).

Ostali pružatelji usluga besplatne zaštite mentalnog zdravlja su, primjerice:


Kontakte stručnjaka za zaštitu mentalnog zdravlja možete pretražiti i putem baze: PsiHelp


Predbilježba i uvjeti pružanja psihološkog tretmana
Status dokazujete potvrdom o statusu studenta, potvrdom o statusu zaposlenja, drugim službenim dokumentom ili na način na koji dogovorite sa psihologom. Potvrda o statusu studenta ili radno-pravnom statusu se može podići preko sustava e-Građani, prijavom sa svojim AAI Identitetom.

Prije početka tretmana klijent podnosi Zahtjev i ispunjava Izjavu o prihvaćanju uvjeta pružanja usluge:

Studenti: Zahtjev i Izjava.
Djelatnici: Zahtjev i Izjava.

Na slobodno mjesto se, ovisno o dinamici trenutnih tretmana, može čekati i do dva (2) mjeseca.

Psihološki tretmani se provode uživo, na adresi Savska cesta 25, Studentski centar, Objekt C, prostor stabla znanja, Ured broj 3 ili na daljinu video i/ili audio vezom.

Vrste i način provođenja psiholoških tretmana su raznolike. S obzirom na vrstu tretmana koji provodi Božidar Nikša Tarabić u tretman se neće primiti i/ili će se iz tretmana isključiti klijenti koji se na psihološki tretman prijavljuju:
  • isključivo jer smatraju "svi trebaju" barem jednom otići kod psihologa
  • jer žele opći "rad na sebi", a nemaju konkretnih teškoća u svakodnevnom funkcioniranju na kojima žele raditi
  • razlog javljanja pa samim time i psihološki tretmani nisu visoko rangirani na listi prioriteta (potreba) studenta

Svojstvo: Redovni studenti Sveučilišta u Zagrebu [upis na listu čekanja]
  Djelatnici Sveučilišta u Zagrebu [prijava]
Ime:
Prezime:

Spol:
Muški
Ženski
Dob:
(navršeno godina)

Kratak opis razloga javljanja:
Broj preostalih znakova:

e-pošta:

Mobitel:

E:205 S:7.2k |  Pretplata |  Bilješke