Natrag Mjere | Testovi
UPUTE | IZJAVA O KORIŠTENJU
Sadržaj ove stranice je intelektualno, autorsko djelo, koje je sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03 97/07 80/11 125/11 141/13 127/14 62/17 96/18) neotuđivo.

Autor na ovoj stranici objavljene informacije stavlja na korištenje u osobne i ne komercijalne svrhe isključivo uz pravilno navođenje izvora (referenciranje istog). Uporaba objavljenih informacija u komercijalne svrhe, kao niti bilo kojeg dijela istih, bez eksplicitne dozvole autora, nije dozvoljena. Dozvolu za korištenjem u komercijalne svrhe možete zatražiti na: bozidar.niksa.tarabic [at] gmail.com.


Tarabić, B.N. (2022). Psihologija profesionalne komunikacija u: svakodnevnim, stresnim i kriznim situacijama. 1. Simpozij Radne skupine za edukaciju Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara "Osnaživanje kroz edukaciju". Opatija: Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara.

Psihologija profesionalne komunikacija u: svakodnevnim, stresnim i kriznim situacijama

Funkcija komunikacije je: 1) razmjena informacija, 2) upravljanje ljudima i dojmovima (Tarabić, 2019, p.14). Zdravlje predstavlja posebno osjetljivo područje identiteta pojedinca. Bolest, njezina prevencija, kuracija te zaštita i produžavanje ne samo života već i povećanje njegove kvalitete bi trebali biti u fokusu zdravstvenog sustava. Zdravstveno se osoblje zato sve intenzivnije podučava komunikacijskim vještinama, jer odnos koji komunikacijom uspostavljaju i informacije koje su korištenjem tehnika aktivnog slušanja u mogućnosti dobiti od pacijenta ne samo da liječe u psihološkom smislu nego mogu biti ključni za planiranje daljnjih medicinskih postupaka i njihovu uspješnost. No, trudeći se unaprijediti komunikaciju u dijadi zdravstveni djelatnik – pacijent se često zaboravi na to da su i zdravstveni djelatnici osobe, koje ne samo da komuniciraju međusobno, nego i same imaju potrebu da se s njima komunicira s poštovanjem, uvažavajući bogatstvo i kompleksnost njihovog emocionalnog i kognitivnog života. U ovoj će se radionici temeljne vještine - vještine aktivnog slušanja: citiranje, parafraziranje, reflektiranje, sažimanje i konfrontiranje; i ja poruke; kombinirati s pristupom uloga i znanjima o temeljnijim ljudskim emocijama i potrebama kako bi se zdravstvenim djelatnicima omogućila viša razina uvida, funkcionalnosti i blagostanja koje se može postići u svakodnevnim, stresnim i kriznim situacijama.