Natrag Mjere | Testovi
UPUTE | IZJAVA O KORIŠTENJU
Sadržaj ove stranice je intelektualno, autorsko djelo, koje je sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03 97/07 80/11 125/11 141/13 127/14 62/17 96/18) neotuđivo.

Autor na ovoj stranici objavljene informacije stavlja na korištenje u osobne i ne komercijalne svrhe isključivo uz pravilno navođenje izvora (referenciranje istog). Uporaba objavljenih informacija u komercijalne svrhe, kao niti bilo kojeg dijela istih, bez eksplicitne dozvole autora, nije dozvoljena. Dozvolu za korištenjem u komercijalne svrhe možete zatražiti na: bozidar.niksa.tarabic [at] gmail.com.


Tarabić, B.N. (2022). Odrednice doživljavanja stresa na radnom mjestu kod medicinskih sestara. 1. Simpozij Radne skupine za edukaciju Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara "Osnaživanje kroz edukaciju". Opatija: Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara.

Odrednice doživljavanja stresa na radnom mjestu kod medicinskih sestara

Bol je neupitno stvarna (Peterson, 2017). Bol nam ukazuje da se u našem organizmu događa nešto na što bi trebalo obratiti pažnju, neku promjenu koja je dovoljno bitna da bi posljedice njezina zanemarivanja mogle biti kobne (vidjeti ekstrem, kongenitalna neosjetljivost na bol). Stres je bol u psihološkom smislu (Tarabić, 2020). Stresovi koliko god mali ili veliki bili nam ukazuju da se u našem životu događa nešto na što bismo trebali obratiti pažnju. Ono što nas "ubija" nije bol ili stres, već jačina i trajanje onoga što ih je uzrokovalo. Medicinske sestre i medicinski tehničari su po samoj prirodi posla koji obavljaju kontinuirano izloženi emocionalno, kognitivno i fizički iznimno zahtjevnim situacijama. Zahtjevnost njihovog posla se dodatno usložnjava ovisno o kontekstu u kojem ga obavljaju – uređenosti, u prvom redu zdravstvenog sustava – sustava u kojem rade, a po tom i svih drugih javnih sustava koji izravno ili neizravno utječu na kvalitetu njihovog privatnog života, kada ga uopće imaju priliku imati. U plenarnom će se predavanju prikazati rezultati istraživanja odrednica doživljavanja stresa na radnom mjestu kod medicinskih sestara i tehničara provedenog tijekom 2019. godine (Tarabić, Perković, Rukavina, Vinšćak, 2022), prije pandemije CVOID-19, a koje će biti dopunjene projekcijama ili novo prikupljenim podatcima o odrednicama stresa u posljednje tri godine značajno izmijenjenim uvjetima rada i života.